085 047 0327

6 Tips voor ergonomisch werken

In ons laatste artikel hebben we uitgelegd wat ergonomisch werken is, en dat het alles te maken heeft met een prettige en veilige werkomgeving. Wanneer een werkomgeving niet ergonomisch is, kunnen er ongelukken gebeuren of je kun je mentale of fysieke klachten krijgen. Maar hoe zorg je er nu voor dat een werkplek ergonomisch is? Hier 6 tips voor ergonomisch werken.

1. Zorg vol voldoende beweging

Te lang zitten is slecht voor je, dat weten we inmiddels wel. Toch zijn er maar weinig mensen die echt regelmatig opstaan. We hebben een bureaustoel op wieltjes en zelfs de prullenbak is bereikbaar zonder op te staan. Maak het jezelf minder gemakkelijk om de hele dag te blijven zitten. Of dat nu thuis, op kantoor, op de heftruck in het magazijn of op de tandartsstoel is, regelmatig opstaan en bewegen is belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld materialen die je veel nodig hebt buiten handbereik leggen of zelfs een timer instellen die je laat weten wanneer je weer even moet bewegen. Dit kan gewoon en loopje zijn, maar je kunt bijvoorbeeld ook wat rek- en strekoefeningen doen.

2. Luister naar je lichaam

Je lichaam kan goed aangeven dat er iets mis is. Een slapend been, een pijnlijke arm, een stijve nek of hoofdpijn zijn allemaal indicaties dat er iets niet helemaal lekker gaat. Je kunt in een verkeerde houding zitten, waardoor je rugklachten krijgt. En rugklachten kunnen ontstaan wanneer je zware materialen op de verkeerde manier tilt. Een muisarm kan ontstaan door urenlang achter de computer te zitten maar ook door stress. Hoofdpijn kan ontstaan door te lang naar een beeldscherm te staren, maar ook door een verkeerde houding.


Al deze dingen zijn op te lossen door te weten hoe je ergonomisch moet werken en de juiste aanpassingen aan de werkplek toe te passen. Van de lichtintensiteit van je beeldscherm tot betere materialen in een fabriek. Sommige aanpassingen kun je als werknemer gemakkelijk zelf aanpassen, zoals het verstellen van je stoel. En voor sommige aanpassingen moet je bij je werkgever aankloppen. Deze heeft de verplichting om aan een veilige en prettige werkomgeving, dus vraag om aanpassingen als je lichaam het aangeeft.

3. Werk aan irritaties op de werkvloer

Stress is vaak een oorzaak van verschillende klachten. Van lichamelijke klachten zoals een stijve nek en hoofdpijn, tot mentale klachten zoals prikkelbaarheid en vermoeidheid. Zorg dus dat je probeert om je stress levels zo laag mogelijk te maken, door irritaties op de werkvloer bespreekbaar te maken. Dit is uiteraard voornamelijk de taak van de werkgever. Deze zal ervoor moeten zorgen dat er een veilige omgeving wordt gecreëerd waarbij de werknemers bij de werkgever of HR kunnen aankloppen om frustraties te uiten en op te lossen.


Biedt jouw werkgever deze ruimte niet? Kaart het dan zelf aan. Bespreek je frustraties met je werkgever en geef aan wat je nodig hebt voor een mentaal ergonomische werkomgeving. Het is dan aan de werkgever deze wijzigingen toe te passen. Maar voor jou kan het al opluchten door zelf die stap te nemen en te vragen om aanpassingen.

4. Zorg voor een opgeruimde omgeving

Rommel kan ons ontzettend afleiden van onze taken. En ook dat is onderdeel van een ergonomische werkomgeving, een georganiseerde plek die ons toestaat om geconcentreerd te werken zonder onnodige afleiding. Dus, zorg dat je stapel papieren netjes in een laatje liggen, laat geen koffiekopjes op je bureau slingeren, plak je beeldscherm niet vol met post-its en zorg er zelfs voor dat je computer georganiseerd is, zonder onnodige tabbladen en programma’s open.


Zorg er bovendien voor dat de ruimte opgeruimd is. Geen hoekjes met spulletjes die je verder nergens kwijt kunt, geen stoelen op plekken waar ze niet horen, geen verpakkingsmateriaal door je magazijn heen en geen rondslingerende attributen die je misschien later nog nodig hebt. Berg ze netjes op en pak het er weer bij wanneer het nodig is. Zo kun je er niet tussendoor door worden afgeleid én levert het geen stress op omdat je nog een andere taak moet afronden waar je die materialen voor nodig hebt.

5. Zorg voor een goed werk klimaat

We werken minder goed als we het erg warm of koud hebben. Een goede temperatuur in de werkomgeving, is daarom belangrijk. Werk je buiten? Dan is het belangrijk om je goed te kleden op de weersomstandigheden. Werk je binnen? Dan is de temperatuur niet het enige wat zorgt voor een goed werk klimaat. Ventilatie, zuurstofgehaltes en zelfs luchtvochtigheid spelen een rol bij onze concentratie. Planten op de werkvloer zijn dan ook bewezen bijdragers aan een ergonomische werkomgeving. Ze zorgen zelfs voor 20% minder ziekteverzuim! Dat is een flink resultaat voor een ontzettend gemakkelijke aanpassing.

6. Gezonde voeding en voldoende water

We zijn soms zo druk aan het werk, dat we vergeten te lunchen of zelfs een glas water te drinken. Of we hebben ’s ochtends geen zin om lunch klaar te maken en halen dan een broodje kroket in de kantine. Nu is er niks mis met zo af en toe een broodje kroket, maar als dit te vaak gebeurt heeft het zeker wel een effect op de gezondheid. Zorg dus dat je tijd maakt voor het klaarmaken van een ontbijt of dat je in de kantine iets gezonds haalt.


Zorg ook dat je voldoende drinkt, bijvoorbeeld door een fles water mee te nemen. Desnoods een 1,5 liter fles die je elke ochtend vult, zodat je zeker weet dat je die dag 1,5 liter water drinkt. En zorg er ook voor dat je van je lunch een rustmomentje maakt, je lunch snel naar binnen schuiven achter je bureau is net zo slecht als helemaal niet lunchen. Geef jezelf dat momentje van ontspanning, om je stresslevels onder controle te houden.

Delen

Meer posts

Uit onderzoek is gebleken dat het aantal mensen met een burn-out tijdens de pandemie drastisch is toegenomen.
Volgens de burn-out poli zijn er maar liefst 1,3 miljoen Nederlanders met burn-out klachten. Die cijfers nemen ook nog eens flink toe en zorgen momenteel
Wanneer een werkomgeving niet ergonomisch is, kunnen er ongelukken gebeuren of je kun je mentale of fysieke klachten krijgen. Maar hoe zorg je er nu
Een PMO is een preventief onderzoek om de gezondheid in de gaten te houden. De inhoud van het onderzoek verschilt, maar kan bijvoorbeeld een bloedonderzoek,
Ergonomisch werken, mogelijk een heel onbekend begrip maar ontzettend belangrijk. En zodra ik je uitleg wat het betekent, kun je waarschijnlijk een aantal dingen opnoemen
Om je werk goed uit te kunnen voeren, moet je goed in je vel zitten. Je hebt vast ook wel gemerkt dat je met een

Van onze blog