085 047 0327

Burn-out aanpassingen op kantoor

Uit onderzoek is gebleken dat het aantal mensen met een burn-out tijdens de pandemie drastisch is toegenomen. Dat heeft natuurlijk verschillende oorzaken, want zo gezellig was die pandemie niet. Dus voor veel mensen is het een disbalans in de vitaliteit geweest, het gebrek aan sociale contacten of fysieke beweging. Maar nu we allemaal weer terug naar kantoor gaan, kan het zeker geen kwaad om wat aanpassingen te maken. Voorkomen is immers beter dan genezen, en er is veel mogelijk om een werkomgeving te creëren die de kans op een burn-out kan verlagen.

Wat is een burn-out?

Kort samengevat is een burn-out een lichamelijke reactie wanneer je geestelijk en lichamelijk langdurig onder druk staat. Dit komt dus veel voor in de werkomgeving, door deadlines en de druk die mensen voelen om hun werk zo goed, efficiënt en snel mogelijk af te krijgen.

Uiteraard zijn er ook andere factoren die hieraan bij kunnen dragen, zoals een stressvolle thuissituatie met een ziek familielid bijvoorbeeld. Maar dat neemt niet weg dat aanpassingen aan de werkomgeving altijd de moeite waard zijn, om een stressvolle omgeving te veranderen in een prettige werkomgeving waar mensen geen dagelijkse druk voelen en hun ei kwijt kunnen. Hier een aantal tips.

1. Zorg voor open communicatie

Helaas is het niet altijd vanzelfsprekend dat alles op de werkvloer bespreekbaar is. Of misschien is het wel zo, maar voelen medewerkers dit toch niet helemaal. Zeker wanneer ze uit een situatie komen waarbij dit niet het geval was, zal het een flinke stap zijn om situaties te bespreken. Zorg dat het duidelijk is dat de deur open staat en dat ze met problemen bij hun leidinggevenden of HR-afdeling terecht kunnen. Dat er wordt geluisterd en dat jullie bereid zijn om samen na te denken over een oplossing.

Dit kan bijvoorbeeld heel simpel zijn over de werkdruk, te veel werk opgelegd krijgen en personeelsleden die het lastig vinden om aan te geven dat ze al veel op hun bordje hebben. Het is logisch dat je niet altijd weet waar iemand al mee bezig is, dus er is niks mis mee om aan te geven dat je het al druk hebt. Maar weet jouw personeel dat ook? Maar ook persoonlijke situaties die de efficiëntie van het werk kunnen beïnvloeden, zoals een ziek familielid, een scheiding of een andere emotioneel zware situatie. Als ze hier over kunnen praten, zullen ze minder druk voelen wanneer ze even niet zo hard kunnen werken als anders.

2. Zorg voor betrokkenheid

Stel je voor dat je ontzettend hard voor een bedrijf werkt, maar nooit ziet wat het resultaat van je harde werk is. Waar doe je het dan voor? De meeste medewerkers vinden het leuk om de resultaten van hun werk te zien. Dat is bij de ene afdeling natuurlijk veel meetbaarder dan voor de ander, maar het delen van resultaten geeft een saamhorigheidsgevoel. Het gevoel dat jullie met z’n allen zo hard hebben gewerkt voor die fantastische kwartaalcijfers. Deel ze dus eens met je personeel.

Wil je ze nog meer betrekken bij het bedrijf? Vraag dan eens om input. Het feit dat iemand niet op de marketingafdeling werkt, betekent niet dat ze niet mee kunnen denken over een campagne die voor hen stimulerend zou zijn. Het zou zomaar kunnen zijn dat een deel van je personeel ook je doelgroep is, en hele heldere inzichten kan bieden waar de rest van het team niet op zou komen.

3. Zorg voor laagdrempelige contactmogelijkheden

Helaas is isolatie op de werkvloer voor veel mensen een harde realiteit. Sommigen kiezen ervoor om werk en sociale relaties gescheiden te houden maar voor sommigen is het simpelweg lastig om contact te leggen. Dit kun je gemakkelijker maken door de werkvloer zo in te richten, dat er plekken zijn voor sociale interactie. Denk bijvoorbeeld aan ontspan hoekjes waar je echt even in rust een kopje koffie kunt drinken. De ontspannen sfeer kan het gemakkelijker maken voor de verlegen personeelsleden om een praatje aan te knopen. Ook het organiseren van personeelsuitjes of groepsactiviteiten kan helpen om de sociale contacten eenvoudig mogelijk te maken. Dit kan een hele interactieve dag zijn maar ook iets simpels als een pubquiz avondje of een open uitnodiging om een liveoptreden te bekijken. Of zelfs een vrijdagmiddag borrel op kantoor, waar je met z’n allen op een luchtige manier de week kunt afsluiten.

4. Knoop zelf het gesprek aan

Je kunt nog zo je best doen om het voor mensen duidelijk te maken dat de deur altijd open staat, maar voor sommigen is het nu eenmaal lastig om bepaalde dingen te bespreken. Ze kunnen zich onzeker of bezwaard voelen, waardoor ze hun problemen voor zichzelf houden. Ga daarom zelf ook regelmatig het gesprek aan en zorg dat je op de hoogte bent van wat er speelt. Het liefst wil je natuurlijk voorkomen dat iemand slecht gaat presteren, want dan ben je misschien al te laat. Daarom is het belangrijk om goed contact te houden met de werknemers zodat ze goed op tijd kunnen aangeven dat er iets speelt. Maar spreek zeker ook iemand aan die veranderingen in gedrag vertoond of minder goed presteert dan normaal, want de kans is groot dat er iets dwars zit wat nu nog op te lossen valt.

Waarom zou je de werkvloer aanpassen?

Stress en burn-out op zichzelf zorgen al voor flink ziekteverzuim. Daarbij kunnen ze de risico’s op bijvoorbeeld hartklachten vergroten, wat op de lange termijn voor ziekteverzuim kan zorgen. Maar ook als je medewerkers doorwerken onder hoge druk, ga je dat merken. Alhoewel sommige mensen goed werken onder druk, kan niemand onder langdurige stress echt goed presteren. We werken allemaal geconcentreerder en efficiënter als we goed in ons vel zitten. En dat merk je dus in je omzet. Dat is misschien lastig te berekenen, maar onderzoekers hebben dit al voor je gedaan. Daaruit blijkt dat bedrijven tot wel een miljard aan omzet kunnen mislopen door onderpresteren, uitval en ziektekosten. Reden genoeg om de werkvloer stressbestendiger te maken, toch?

Delen

Meer posts

Uit onderzoek is gebleken dat het aantal mensen met een burn-out tijdens de pandemie drastisch is toegenomen.
Volgens de burn-out poli zijn er maar liefst 1,3 miljoen Nederlanders met burn-out klachten. Die cijfers nemen ook nog eens flink toe en zorgen momenteel
Wanneer een werkomgeving niet ergonomisch is, kunnen er ongelukken gebeuren of je kun je mentale of fysieke klachten krijgen. Maar hoe zorg je er nu
Een PMO is een preventief onderzoek om de gezondheid in de gaten te houden. De inhoud van het onderzoek verschilt, maar kan bijvoorbeeld een bloedonderzoek,
Ergonomisch werken, mogelijk een heel onbekend begrip maar ontzettend belangrijk. En zodra ik je uitleg wat het betekent, kun je waarschijnlijk een aantal dingen opnoemen
Om je werk goed uit te kunnen voeren, moet je goed in je vel zitten. Je hebt vast ook wel gemerkt dat je met een

Van onze blog