085 047 0327

Wat is PMO (Preventief Medisch Onderzoek)?

Een PMO is een preventief onderzoek om de gezondheid in de gaten te houden. De inhoud van het onderzoek verschilt, maar kan bijvoorbeeld een bloedonderzoek, fysiek onderzoek en geestelijk onderzoek omvatten. Veel mensen gaan jaarlijks naar de dokter voor een onderzoek, gewoon om te kijken of de bloedwaarden, suikerspiegel, het cholesterol en dergelijke nog goed zijn. Het is een eenvoudige manier om te controleren of je nog gezond bent en eventueel vroegtijdig in te kunnen grijpen als er iets de verkeerde kant op gaat. Als werkgever kun je dit ook als hulpmiddel inzetten, om het risico op ziekteverzuim te verlagen. Hoe zit dat precies?

Waarvoor wordt een PMO ingezet?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarvoor een werkgever ervoor kiest om een PMO in te zetten. We zien het vaak bij bedrijven waarbij de werkomstandigheden een gevaar voor de gezondheid kunnen veroorzaken, zoals een fabriek met giftige stoffen, een luchtvaartmaatschappij voor hun vlucht personeel vanwege de luchtdruk verschillen of een tandarts die met chemische middelen werkt. PMO wordt dan regelmatig ingezet om bij te houden hoe de werkzaamheden de gezondheid beïnvloeden en om te voorkomen dat er klachten ontstaan. Door het onderzoek met regelmaat uit te voeren, kan er op tijd worden ingegrepen als er gezondheidsklachten ontstaan door de verrichte werkzaamheden.


Maar het wordt tegenwoordig steeds gebruikelijker om PMO ook in andere bedrijven zonder zichtbaar gezondheidsrisico in te zetten, als middel om ziekteverzuim te voorkomen. Wanneer je preventief onderzoeken doet kun je direct ingrijpen wanneer iemands gezondheid verzwakt, voordat het echt klachten met zich meebrengt. Een simpel vitaminetekort kan bijvoorbeeld voor een verzwakte weerstand of vermoeidheid zorgen. Dit kan dan direct worden aangepakt zodat kan worden voorkomen dat iemand met een flinke griep 2 weken uit de running is.


Maar ook de geestelijke gezondheid kan bij een PMO onder de loep worden genomen, waardoor er al bij lichte stress worden gekeken naar manieren om de stress te verlichten, in plaats van het tot een burn-out laten komen. Met behulp van een PMO hou je als werkgever controle op de gezondheid van je personeel en laat je zien dat je dit belangrijk vindt.

PMO en vitaliteit

PMO kan een belangrijk onderdeel vormen voor een vitale werkomgeving. In een eerder artikel legde we al uit wat vitaliteit precies is . Kort samengevat is vitaliteit de algehele gezondheid, waaronder de fysieke en geestelijke gezondheid. Als de vitaliteit niet in balans is, kan dat zorgen voor meer ziekteverzuim, minder motivatie en mindere werkprestaties. Het is dus belangrijk dat je medewerkers vitaal zijn, om zo met plezier en motivatie aan het werk te gaan.


Door regelmatig een PMO uit te voeren, kan er zicht gehouden worden op de gezondheid van het personeel. Op basis van deze gegevens en de gesprekken die je vervolgens aangaat met de werknemers, kun je een vitaliteitsplan opstellen of aanpassen. Alles verandert regelmatig en ook een bestaand vitaliteitsplan kan soms wijzigingen gebruiken. Door in gesprek te blijven met je werknemers, kun er ervoor zorgen dat het vitaliteitsplan voldoet aan de wensen van de werknemers. Een PMO is een handig evaluatiemoment om te bekijken of er genoeg wordt gedaan en of het wordt gewaardeerd, is dat je werknemers misschien nieuwe ideeën hebben. Op deze manier kan PMO bijdragen aan de vitaliteit van de medewerkers.

Is PMO verplicht?

Aangezien PMO preventief is, is het vaak niet mogelijk om een PMO te verplichten. Het is echt een hulpmiddel om inzicht te krijgen in de gezondheid van het personeel. We zien PMO’s vooral bij bedrijven waar de gezondheid door de werkzaamheden in gevaar kan komen, zoals in een fabriek met giftige stoffen of een chemisch laboratorium. Hier wordt een PMO met regelmaat ingezet om controle te houden op de gezondheid van het personeel. Maar de werknemer kan in principe weigeren om mee te werken.


Bij sommige bedrijven is het wel verplicht, wanneer de gezondheid echt van belang is voor de werkzaamheden. Denk daarbij aan agenten die een achtervolging in moeten kunnen zetten of brandweerlieden die iemand uit een brandend gebouw moeten kunnen tillen.

Zitten er nadelen aan PMO?

Aangezien PMO in Nederland niet wettelijk verplicht is, kan het een lastige situatie vormen. Niet elke medewerker zal het ermee eens zijn dat de werkgever inzicht krijgt in hun gezondheid. Voor veel mensen kan dit voelen als een schending van privacy, wanneer het niet direct relevant is voor de werkzaamheden. Het kan dus zijn dat medewerkers niet mee willen werken.


Mochten ze wel meewerken, is het nog steeds een lastige kwestie wanneer er een nadelige uitslag uit het onderzoek komt. Want in hoeverre kun jij je als werkgever bemoeien met die uitslag en verdere stappen voor de gezondheid van de werknemers? Overleg daarom goed met bijvoorbeeld een ondernemingsraad of HR hoe je dit het beste aan kunt pakken.


Is vitaliteit een belangrijk onderdeel van de bedrijfscultuur en wordt er echt naar de werknemers geluisterd wanneer ze wat minder goed in hun vel zitten? Dan is de kans groter dat de werknemers bereid zijn om mee te werken aan een PMO. Uiteindelijk geeft het hen ook inzicht in hun gezondheid en als ze het gevoel hebben dat ze binnen het bedrijf de handvatten kunnen krijgen om hun gezondheid te verbeteren als dat nodig is, zal dat ze waarschijnlijk stimuleren om dat ook te doen en mee te werken aan het onderzoek. Dit heeft dan uiteindelijk weer een positief effect op de motivatie en productiviteit op werk. Een win-win situatie dus.

Delen

Meer posts

Uit onderzoek is gebleken dat het aantal mensen met een burn-out tijdens de pandemie drastisch is toegenomen.
Volgens de burn-out poli zijn er maar liefst 1,3 miljoen Nederlanders met burn-out klachten. Die cijfers nemen ook nog eens flink toe en zorgen momenteel
Wanneer een werkomgeving niet ergonomisch is, kunnen er ongelukken gebeuren of je kun je mentale of fysieke klachten krijgen. Maar hoe zorg je er nu
Een PMO is een preventief onderzoek om de gezondheid in de gaten te houden. De inhoud van het onderzoek verschilt, maar kan bijvoorbeeld een bloedonderzoek,
Ergonomisch werken, mogelijk een heel onbekend begrip maar ontzettend belangrijk. En zodra ik je uitleg wat het betekent, kun je waarschijnlijk een aantal dingen opnoemen
Om je werk goed uit te kunnen voeren, moet je goed in je vel zitten. Je hebt vast ook wel gemerkt dat je met een

Van onze blog